Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Titel: Eld
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelforstriologin #2
Genre: Ungdom, fantasy
Antal sidor: 634
Språk: Svenska
Originalspråk: –
Översättare: –
Förlag: rabén & sjögren
ISBN: 978-91-29-67780-5
Utgivningsår: 2012
Format: Kartonnage

Första meningen: Solljuset sköljde in genom rummets höga fönster och blottlägger varje gammal smutsfläck på de vita vävtapeterna.

Handling: De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.
   Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Min kommentar: Det var flera år sedan som jag läste den första boken i den här serien – Cirkeln. Men jag mindes den som oväntat bra! Däremot kände jag när jag började läsa Eld att jag hade glömt så många detaljer. Men någonstans så försökte jag bara släppa det och njuta. För även den här boken visade sig bli underbar läsning.

Jag kan verkligen känna hur roligt författarna måste ha haft det när de skrev dessa böcker, samtidigt som jag också både fascineras och förundras över hur det egentligen går till när man är två som skriver. Men hur de än bar sig åt har de verkligen lyckats.

De är många huvudkaraktärer och kanske var det det som blev en liten uppförsbacke för mig i början. Även om det som sagt gick bra. Det är dem man gillar, deras olikheter och deras absoluta mänsklighet. För de är ju bara några tonåringar som försöker överleva skoltiden med allt vad det innebär… nåja, de är häxor som ska stoppa apokalypsen också… och det är den kontrasten som jag älskar. Hur motvilliga de egentligen är. De har inte precis valt sin situation och trevar sig fram som alla andra, trots att det är de som ska komma med lösningen. I den här situationen upplevde jag också mycket ironi. Det är liksom lite lustigt ändå. Roligt att läsa. Kort och gott är det underhållning!

En annan fin aspekt är att de utvalda inte bara måste utföra sitt uppdrag, som i sig är diffus, de måste också lära sig att samarbeta med varandra. Något som de ställdes inför mot slutet symboliserade detta otroligt väl. Fastän det var ganska svårt att hålla reda på var det väldigt roande, och det drev historien framåt. En liten parentes är att författarna ändå var pedagogiska så jag kunde hänga med…

Dessa böcker är också rätt långa men det tycker jag bara känns passande och låter mig som läsare sjunka in i den värld som tjejerna lever i. Och bara må gott med det fina språket.

Så överlag var den här boken lika oväntat bra som den första. Även om jag nu kunde känna mig trygg med vad som väntade. Nu hoppas jag att det inte behöver gå lika lång tid innan jag läser den sista och avslutande delen – Nyckeln!

Mitt betyg:

Serien:
1. Cirkeln
2. Eld
3. Nyckeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.