Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben

”Men om du under din nästa skogspromenad hör svaga knakningar
är det kanske inte bara vinden som talar…”

Titel: Trädens hemliga liv
Författare: Peter Wohlleben
Serie: –
Genre: Facklitteratur
Antal sidor: 213
Språk: Svenska
Originalspråk: Tyska
Originaltitel: Das geheime Leben der Bäume. Was sie fühlen, wie sie kommunizieren – die Entdeckung einer verborgenen Welt
Översättare: Jim Jakobsson
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1-307359-0
Utgivningsår: 2016 (2015)
Format: Inbunden

Första meningen: I början av min yrkesbana som skogsvaktare visste jag ungefär lika mycket om trädens hemliga liv som en slaktare vet om djurens känslor.

Handling: I skogen finns ett liv som är helt okänt för oss. Där pågår fantastiska saker: träden kommunicerar med varandra. De tar hand om både varandras avkomma och om gamla och drabbade grannar, de har känslor och minnen. Otroligt? Kanske. Men sant.
   Skogsvaktare Peter Wohlleben berättar fascinerande om oväntade och extraordinära förmågor hos träden. Han citerar de senaste vetenskapliga rönen och kombinerar dem med sina personliga erfarenhet av naturen, vilket skapar nya spännande insikter. Vi kanske tror att vi vet det mesta om skogen och känner till allt om träden. Men den som läser Trädens hemliga liv kommer att gå ut i naturen med helt nya kunskaper och ögon. På ett lättillgängligt sätt visar Peter Wohlleben vägen.

Min kommentar: Jag tyckte det var oerhört spännande att få veta någonting mer om alla träd som vi har omkring oss. Jag gillar ju träd. Det är vi nog många som gör. Men vi vet nog inte så mycket om dem, som organism. Nu när Wohlleben berättar om träden och gör kopplingar till människans värld och gör dem mer ”mänskligare”, så tycker jag att det blir lättare att förstå. Att träden också har en mamma, en familj, är en del av ett samhälle och att de ägnar sig åt snarlika aktiviteter som vi gör.

I början tyckte jag att det var bra och intressant men sedan kändes det som om blev upprepningar eller åtminstone liknande. Och vad gäller bilder, som inte förekommer, hade jag önskat dem. Det skulle underlätta. För alla namn och arter säger mig inte så mycket. När det inte finns bilder så gör det tyvärr att jag inte kan ta in allt som står i boken. Boken hade alltså behövt ett tydligare upplägg som helhet. För det är det som drar ner mitt betyg. För innehållet i sig är ofta fantastiskt.

Det var också ofta som jag under läsningen tänkte att det här är väl ändå ren biologi och jag frågade mig om inte skogsfolk redan visste det här. Tyvärr gör de nog inte det. Men å andra sidan var det också roligt och givande för mig att få mer kunskap om skogen och träden. Ju mer vi kan om något desto mer kan vi känna för det. Men jag hade fått för mig att boken skulle innehålla nästintill magiska avslöjande. Lite i den stilen var det på sina håll. Å andra sidan är det ju magi ändå, egentligen. Hela livet är väl magiskt, om man bara vill se det så. Och framförallt vad gäller träden som skiljer sig så från människan.

Boken har ändå gett mig en ny och häftigare bild av träden. Jag tycker synd om julgranen som förlorar sina rötter, byter plats och får andra förhållanden och saknar sin familj. Jag får dåligt samvete av att bryta grenar från träden, när jag slår mot dem för att få bort snö eller när jag ser skador i dem, för att inte tala om hur vi eldar bitar av dem med ved. Så grymt. Och när jag står i skogen kommer jag framöver stanna upp och lyssna, känna. Medveten om det enorma liv och aktivitet som förekommer. Deras medvetenhet. Och kanske kan jag höra hur de talar till mig. Men vad de säger kan jag bara föreställa mig…

Mitt betyg:

Annons

En reaktion på ”Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.