Larma, släcka, rädda i Rosengädda

Handling
Tessan och hennes get Bella har flyttat in i Rosengäddas förfallna stationshus där tapeterna flagar, murbruket spricker och orken sinar. Utan vare sig vänner eller pengar försöker Tessan renovera stället till en mysig bykrog samtidigt som hon provlagar vinångande vildsvinsgrytor.
   Före detta brandmannen Jonny sitter ensam i sin enorma teve­soffa med ett par 3D-glasögon på näsan, tittar på en film om delfiner och gråter. Han misslyckades på årets brandmannatest och får nu istället sköta pappersjobb på den ödsliga deltidsstationen i Rosengädda.
   Rafael kliver av tåget i Rosengädda med sina fladdrande svarta armanikläder. Elegant som få och med en doft av hemligheter, dekadens och äventyr flyttar han in på det stora godset Smörkulla. På jakt efter förströelse hittar han en gråtande brandinspektör samt en slutkörd stationshusägarinna. Vilken jackpott.

Kommentar
Jag kan inte göra annat än att gå direkt på det positiva med den här boken – det vill säga ALLT! Det här var en sådan äkta feelgood för mig. Jag bubblade av skratt och satt som klistrad med karaktärerna i deras smådramatiska värld. För att inte tala om njutningen med Hambergs speciella och helt underbara berättarstil. De två tidigare böckerna som jag läst av henne har varit lika härliga och knasigt annorlunda (på ett bra sätt), men den här toppar verkligen. Åh jag tyckte så mycket om att läsa den, det kan inte sägas nog!

Självklart tyckte jag mycket om att följa och läsa om Tessan i den här boken, hon som serien framförallt följer. Men det var den nya personen som dök upp i den här boken som jag fastnade mest för, nämligen Jonny. Han verkar toppen. Jag hade också velat ha en Jonny omkring mig. Men han har det inte helt lätt, stackaren. Och genom berättelsens gång är det honom jag hoppas mest på. Han var superrolig att läsa om, även om det också är med en stor sympati för honom, typ att jag bara vill hålla honom i handen.

Det är alltså karaktärerna i den här boken som lyser starkast, det som oftast gör att man fastnar som mest för en bok. Hambergs röst är också en stark bidragande faktor. Platsen där boken utspelar sig är också väldigt charmig, Rosengädda. Jag har heller inget att klaga på vad gäller handlingen. Den var perfekt. Jag kan alltså inte klaga på något alls eftersom jag föll pladask.

Och efter att ha njutit av varenda mening i boken är det glädjetårar som tränger sig fram när de sista sidorna passerar. Jag vet inte vad som hände. Feelgood när den är som bäst.

Slutsats och betyg
En helt igenom fantastisk feelgood som självklart får det högsta betyget.

414 sidor | Rosengädda #2 | Feelgood
Pocket | Piratförlaget | 2015 (2013) | 978-91-7579-021-3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.