Börja bokblogga 1. Varför blogga om böcker?

Ett av mina bästa val i livet har varit att ha starta den här bloggen – tänk så många böcker som jag har upplevt längs vägen, och många av dem hade jag inte ens upptäckt om det inte vore för själva bloggen. Nu vill jag sammanställa allt som jag har lärt mig och förhoppningsvis vägleda dig om du skulle vilja börja. Tanken är också att det ska passa dig redan har en bokblogg och som vill inspireras i ditt bokbloggande.

Först och främst, vad är en bokblogg? Utan att luta mig åt något formell benämning är det en nischad blogg om ämnet böcker, litteratur i tjusigare ordalag. Generellt skulle jag säga att du som bokbloggare mest bloggar om böcker, men många inkluderar även annat kring denna kulturupplevelse såsom filmer. Det finns också de som bloggar om andra saker som rör deras intressen, jag skulle dock rekommendera dig att åtminstone rikta in dig kring liknande teman. Med det inte sagt att det uppskattas med övriga inlägg för att exempelvis lära känna dig. Jag började som en renodlad bokblogg, men fyller mer och mer på med innehåll som rör mitt eget skrivande. Det är ämnen jag tycker samexisterar.

Jag tror att det finns två väsentliga intressen, eller behov?, i oss som bokbloggandet grundar sig på. Det ena har med bokläsandet att göra och vårt samlarbehov av dem, och det är inte så konstigt, för det har vi privatpersoner ägnat oss sig åt i tvåtusen år. Jag har också velat bygga upp mitt bibliotek här hemma, fyllt med läsupplevelser. Men för ett par år sedan nådde jag dock en punkt då jag omvärderade mitt samlande, och bestämde mig för att bara behålla guldkornen och i stället flytta över information kring mitt intresse och bokrecensioner till bloggen, och nu på senare tid också i min journal. Själva bokintresset är densamma, nu på ett annat sätt. I hand med vårt samlarbehov finns också en tillfredsställelse i att dokumentera, det som blir själva bloggandet. När jag tog mitt läsintresse till bloggen fick böckerna en helt nytt spelrum. Nu kunde jag bättre se hur mycket jag läste, och vad det bestod av. Att föra statistisk kring läsandet går att dra så långt vi bara önskar, och det kan göra att vi ser på läsningen på ett nytt sätt. Jag märkte också att när jag började skriva om böckerna som jag läste, då kunde jag upptäcka saker som jag inte hade reflekterat kring annars. Att stanna upp och reflektera kring läsandet har dessutom gjort det tydligare för mig vilka typer av böcker som jag gillar.

Att börja bokblogga har verkligen satt fart på min läsning. Det blev en kombination av allting – att skriva ner läsningen och samtidigt uppleva det med andra likasinnade (mer om det i senare delar) har gjorde att jag upplevt en eufori kring läsning jag inte känt tidigare, för att inte tala om alla boktips.

Vi måste också fundera lite kort vad vi vill ha ut av att bokblogga. Förutom ovan nämnda, så ville jag utvecklas för att kunna skriva bättre så att jag en dag kan ge ut mina egna böcker. Bokbloggandet har blivit en bra metod för det, samtidigt vill jag hoppas att jag genom detta bygger ett ”ansikte” för framtida författarkarriär.

För mig började allt när att jag läste Flyga drake sommaren 2015 och överväldigades över hur bra den var. Jag lade också märke till vad som var bra och varför. Vips skrollade jag runt bland bokbloggar och fick nys om att de recenserade böcker som de fick av förlag och författare, s.k recensionexemplar. Jag blev galet nyfiken och i ett svep hade jag startat min egna. Det har jag inte ångrat en dag, möjligen att jag skulle ha startat den tidigare! Vi bokbloggare har också en viktig roll för att hylla och främja läsningen och författarskap som i vår digitaliserade och snabba värld har det kämpigt.

Vad är ditt varför med att börja bokblogga? Du som redan gör det, vad fick dig att börja? I morgon tar jag upp bokbloggandets kärna – att skriva bokrecensioner.

Här kan du läsa seriens alla delar:
Börja bokblogga 1. Varför blogga om böcker?
Börja bokblogga 2. Skriva bokrecensioner
Börja bokblogga 3. Recensionsexemplar
Börja bokblogga 4. Communityn och aktiviteter
Börja bokblogga 5. Prova dig fram

8 reaktioner på ”Börja bokblogga 1. Varför blogga om böcker?

 1. Vargnatts bokhylla 27 december, 2019 / 20:05

  Jag började bokblogga eftersom en internetvän till mig började 🙂 Det fick mig att börja läsa andra bloggar och sen gick det vidare till att jag skaffade min blogg och det har jag aldrig ångrat! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Fanny 28 december, 2019 / 14:38

   Så kul att få ramla in i den här världen 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.