Börja bokblogga 3. Recensionsexemplar

Igår skrev jag om alla möjligheter som finns när vi ska skriva en bokrecension. Idag tänker jag ta upp det här som kan följa med bokbloggandet – nämligen att få eller själv skicka iväg förfrågningar om recensionsexemplar från författare och förlag.

Jag berättade i första delen att en anledning till att jag startade min bokblogg var det här med recensionsexemplar. Det tyckte jag lät så fantastiskt spännande och jag såg fascinerade upp till de som fick dem. En dag blev det också min tur att få mitt första exemplar. Vilken ära. Det är det fortfarande. Med mycket ansvar. Men efter ett tag har jag också upptäckt att det nog kanske inte är sådär glimmande som det till en början tycktes.

Hur kan jag som bokbloggare få hem recensionsexemplar? Ett första råd är att fortsätta läsa och skriva om böcker och hålla ditt bloggande levande. Det ena leder till det andra. Kanske har du turen att en författare hör av sig till dig. Då måste du förstås ha en mail synligt på din blogg (jag tror inte denne vill skriva en kommentar i ett inlägg om sin förfrågan). Ett tips är att ha en separat från din privata mail. Du kan även själv höra av dig till författare. Det värsta som kan hända är att de säger nej, eller inte svarar, och det är inte hela världen – så många böcker väntar på dig! I mailet berättar du om din blogg och länkar till den, vad som fick dig nyfiken på boken och sedan fråga om de har möjlighet att skicka ett recensionsexemplar till dig.

Är det från ett förlag du önskar ett exemplar av är det vanligast att du hör av dig först. Vissa förlag kräver mer av dig som bokbloggare och vill ha information om hur många besökare du har och var du finns bland sociala medier. Men inte alla. Tveka inte att fråga om det lockar dig. I vissa fall kan du i stället för en fysisk bok erbjudas boken som e-bok, eller i värsta fall, som pdf. Det här har varit ett starkt nej från mig, jag kan bara inte läsa böcker på det sättet.

Har du sedan haft kontakt med ett förlag kan det bli så att du finns med i deras maillista och får framöver meddelanden med pressutskick om utgivningar och förfrågningar om recensionsexemplar. Det kan även hända att du får recensionsexemplar i form av spontanutskick. Eftersom jag är restriktiv med det här annars så är dessa spontana böcker som dyker upp mer beklämmande, vi är däremot inte skyldiga att läsa och skriva om dessa som vi inte har frågat om/tackat ja till. Jag har skänkt vidare några av dessa som jag har fått hem spontant.

I din recension tar du sedan med att boken är ett recensionsexemplar och vart du fick den ifrån. Du kan också länka till din källa om det är från författaren och/eller från förlaget. Det uppskattas även om du tar med ett tack. När du sedan publicerat din recension skickar du dess länk tillbaka till författaren/förlaget så att de kan hitta den.

Jag själv har genom åren fått ganska många recensionsexemplar, men långt ifrån så många som ”många andra”. För mig har det ibland känts som en last. När jag tackar ja eller själv ber om dem är jag därmed skyldig att läsa hela boken och skriva om dem. Det är inte alltid den upplevs så bra som jag hade hoppats på. Då kan det bli kämpigt att läsa ut den, liksom att sedan skriva en negativ recension om den. Här påverkar det om det är ett recensionsexemplar, för vi tenderar att mer lyfta fram positivt om det är en sådan, och vara vänligare i tonen. Kanske omedvetet. Säkert är i varje fall att vi överväger mer vilka ord och hur vi berättar om boken.

Visst är smickrande, och underbart att få lyfta fram böcker som vi bloggare gör. Jag kommer alltid vara tacksam för de som jag fått och får. Men vi får inte glömma att vi bokbloggare gör det här i stort sett gratis. Jag läste någon gång att en bokbloggare ser läsningen av boken, som de ändå skulle göra, som vanlig nöjesläsning, och att betalningen av deras arbete blir när de skriver recensionen av den bok som de fick. Jag kan tycka med ett kritiskt öga, att det är en billig investering av författare och förlag att skicka ut exemplar för att få synas bland sociala medier. Det är en effektiv metod att nå ut med sin bok i detta myller. Samtidigt förstår jag när möjligheterna inte finns. Någonstans måste de också dra en gräns.

Varför jag inte är så pepp på att få hem recensionsexemplar är för att jag vill vara helt fri från måsten kring min läsning, eftersom jag rätt lätt kan krångla till det för mig. Det är trots allt en hobby. Men vi är olika. Andra kanske inte påverkas så mycket i sin läsning eller recensionsskrivandet om det är ett recensionsexemplar eller inte.

Hur tänker du kring recensionsexemplar? I morgon berättar jag om det fantastiska som följer med när du börjar blogga om böcker – att få ”träffa” likasinnade. Jag tar även upp alla aktiviteter som går att ägna sig åt i sitt bokbloggande.

Här kan du läsa seriens alla delar:
Börja bokblogga 1. Varför blogga om böcker?
Börja bokblogga 2. Skriva bokrecensioner
Börja bokblogga 3. Recensionsexemplar
Börja bokblogga 4. Communityn och aktiviteter
Börja bokblogga 5. Prova dig fram

4 reaktioner på ”Börja bokblogga 3. Recensionsexemplar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.