Börja bokblogga 4. Communityn och aktiviteter

Igår talade jag ut om recensionsexemplar, idag tar jag upp det som i stort sett genomgående bara är underbart med bokbloggandet – få ”träffa” likasinnade och delta och ägna sig åt bloggaktiviteter. En ny värld öppnades när jag startade bloggen.

Jag tänkte lite i början om det här med att blogga om böcker – vilka inlägg ska man egentligen fylla sin blogg med, vad finns det egentligen att skriva om, mer än recensioner hit och dit? Tänk då att hela världen bär med sig böcker, historier och nedskriva erfarenheter – klart det går att skriva oändligt av inlägg kring det. Både utifrån dess innehåll, men även vad som sker innan och efter att en bok når läsaren.

De lite enklare inläggen som kan fylla bloggen kring recensionerna är vad vi planerar att läsa, nya böcker som flyttat in till våra hyllor, månadsrapporter, speciella boktips, kommande utgivningar som vi är nyfikna på osv. Annars finns många återkommande inslag och teman i den här bokbloggsvärlden såsom bokbloggsjerka (som jag saknar), veckans bokbloggsfråga, veckans topplista, tematrio, tisdagstrion och helgfrågan för att nämna några, där vi listar och tipsar om böcker och diskuterar ämnen omkring. Vi kan t.ex plocka ut boktitlar som beskriver oss, välja våra fiktiva vänner och diskutera bokrean och när vi svarat kan vi kika runt hur de andra resonerat och lämna kommentarer. Det blir ett lättsamt och roligt inslag att få upp ögonen för annat. Alla dessa aktiviteter (som jag nämner i den här delen) ger bokbloggandet en otrolig behållning.

Förutom dessa vardagsinlägg finns också läsutmaningar av olika slag att hänga på. Jag minns särskilt en världsomsegling på 366 dagar, där vi skulle läsa böcker från så många länder som möjligt under ett år. Något som många bokbloggare vill göra varje år är att läsa hyllvärmare – de böcker som fått stått och väntat alldeles för länge i våra hyllor. Det här året börjar jag också med en egen utmaning som jag valt att kalla naturlig läsning, som i grunden går ut på att lyfta fram och reflektera kring böcker där naturen har en betydande del. Boktolvan är en annan utmaning som jag tänker hoppa på, att under året se till att läsa 12 nya författare. Då och då dyker det också upp det som på engelska heter readathon, men som vi svenska bokbloggare översatt till läsalot. Nellons bokblogg brukar köra ett läsmaraton kring jul i sin läsitsnow, men även vid sommaren, och iregnet på hösten i sin fallintofantasy. En annan rolig aktivitet för att slå samman andra som bokbloggar är att göra en readalong, där vi läser samma bok samtidigt och diskuterar längs vägen, ungefär som en bokcirkel.

Det finns också vissa bokbloggare som gör författarintervjuer, såsom Nilmas bokhylla och Johannas deckarhörna, det gillar jag särskilt. Att blogga i videoformat gör också att läsaren kan komma närmare dig som bokbloggar, det blir ett mysigt komplement, Vargnatts bokhylla och Sincerely Johanna är två duktiga booktubers. Ibland dyker det också upp olika bloggstafetter såsom Sofies bokbloggs julkalender och iregnet som spred bokbloggskärlek för några år sedan. Förutom de ständigt nya och spännande böckerna som bl.a Just nu just här lyfter fram gör Bokföring enligt Monika ett viktigt inslag i att istället lyfta fram de lite bortglömda böckerna i sin hett i hyllan.

Det finns också möjligheter att genom sitt bokbloggande få träffas live. Varje höst är det dags för Augustpriset och jag tycker det är toppen att de varje år har ambassadörer som sedan bjuds in till galan. Sedan finns förstås bokmässan där många bokbloggare brukar mötas upp. Detta har jag dock aldrig varit med på men är otroligt nyfiken att en dag göra det. Annars kan vi bara kasta ut en fråga om att mötas upp, för några år sedan träffade jag tjejen bakom midnattsord, vi fikade och pratade böcker och bloggande.

Allt det här cirkulerar redan omkring i bokbloggsvärlden och jag har förstås inte kunnat prova på och nämnt allt, långt ifrån, men där finns inspiration för både ditt bloggande men också i sin tur din läsning. Är det något inslag du saknar bland detta?

Ni förstår hur givande och fullt upp det kan bli (och detta är utöver själva läsningen) 😉 vad gillar du med allt bokbloggande? I morgon skriver jag en avslutande del i den här bloggserien för att knyta ihop allt.

Här kan du läsa seriens alla delar:
Börja bokblogga 1. Varför blogga om böcker?
Börja bokblogga 2. Skriva bokrecensioner
Börja bokblogga 3. Recensionsexemplar
Börja bokblogga 4. Communityn och aktiviteter
Börja bokblogga 5. Prova dig fram

4 reaktioner på ”Börja bokblogga 4. Communityn och aktiviteter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.