Börja bokblogga 5. Prova dig fram

Igår gick jag igenom en hel del aktiviteter som går att ägna sig åt i den här bokbloggarcommunityn, knappast att jag fick med allt men jag hoppas att jag fick fram alla möjligheter som finns. Idag tänker jag samla ihop allt från den här bloggserien, knyta ihop säcken och framföra det allra viktigaste med att börja bokblogga.

Men vänta lite nu, allt det här med att börja bokblogga, såhär års! 2020? Är inte bokbloggarna döda? Nu när allt ska gå snabbt och smidigt till, som med instagram, vem orkar då ens kommentera inne på en blogg? Jag har märkt att många kan känna såhär, att det inte hinns med att lämna ett litet, men betydande, avtryck hos andra. Men för det betyder det inte att bokbloggen tinar bort. Vi behöver längre texter i bloggar för att kunna reflektera och strukturera upp läsningen och bokrekommendationerna på andra sätt.

När jag startade min blogg tänkte jag inte att det med en blogg kan finnas läsare. Jag gjorde det mest för mitt stora läsintresses skull. Det är också så jag tycker att vi bör tänka i hur vi läser våra böcker och skriver våra inlägg, liksom hoppar på alla dessa bloggaktiviteter. Att vi gör det för vår egen skull. Ofta kommer det mycket vänlighet när vi integrerar med andra bokbloggare, något som var glatt överraskande för mig. Men att samtidigt ha i åtanke att alla kan läsa din blogg. Läskigt, om vi funderar vidare. Tänk också på att författaren till den bok som du recenserar har ägnat mycket tid och kraft på att skapa sin historia och kan läsa din åsikt – även om vi alltid ska vara ärliga i vårt tyckande (men hur vi formulerar oss är något annat). Jag kan tycka det är otroligt skönt med bokbloggare som rakt ut säger varför en bok inte (passade dem) är bra.

Det finns oändligt med böcker att läsa och det myllrar av boktips så våga lägg undan en bok som du har börjat läsa, men som känner att den inte ger dig något. Jag vet att det kan ta emot. Du kan skriva om dem som DNF-böcker, om du inte vill att det ska ha varit meningslöst. Tidigare läste jag ut alla böcker som jag började läsa, nu har jag blivit bättre efter att ha funderat kring det här med att avsluta påbörjade böcker. Och de första två åren läste jag rätt så rejält, men inför 2018 insåg jag att jag behövde dra ner på läsningen. Och nu inför 2020, är det nästan att jag sätter ett mål på max antal böcker. Bokintresset kan lätt dra iväg för mig (nu vill jag att annat ska få plats).

Det som är häftigt med att blogga är att det kan leda till något mer. Det är oftast något mer än vad det först känns när du sitter hemma och läser i din fåtölj och sedan delar med dig av dina tankar kring boken. T.ex boktipsar Agnes bokblogg nu i radio och Sincerely Johanna har berättat att hennes bloggresa betytt mer erfarenhetsmässigt kring litteratur och kultur än hennes utbildning har gjort. Du blir en expert. Och alldeles säkert har du skänkt en fantastisk läsupplevelse till någon annan och fått någon att känna igen sig i dina tankar kring en bok. Underskatta inte ditt bokbloggande.

Jag hoppas att jag i den här serien fått med de flesta grunder och gett dig en god inblick kring det här med att börja bokblogga, vad det innebär och allt som går att göra kring sin bokblogg. Är du sugen på att börja? Du som redan bokbloggar, vad skulle du vilja berätta till den som funderar på att börja?

Här kan du läsa seriens alla delar:
Börja bokblogga 1. Varför blogga om böcker?
Börja bokblogga 2. Skriva bokrecensioner
Börja bokblogga 3. Recensionsexemplar
Börja bokblogga 4. Communityn och aktiviteter
Börja bokblogga 5. Prova dig fram

4 reaktioner på ”Börja bokblogga 5. Prova dig fram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.