Readalong ”Borta med vinden” (del 1)

Då var den första veckan förbi med läsningen av Borta med vinden (Margaret Mitchell) tillsammans med littermentärt. Vi har läst fram till sidan 252 och nu tänkte jag försöka sammanfatta några tankar om den här första delen.

Varning för spoilers.

Först var tiden som boken utspelar sig längre tillbaka än jag tänkte mig. Nästan vid mitten av 1800-talet, något framåt. Men det är intressant att läsa, därutav. Sedan skrevs också boken för rätt så länge sedan också, så bara det. Därför finns det också mycket att reagera över hur de ser på saker och ting och hur tillvaron är/var för dem. Som det här med att de har slavar. Det nämns som något självklart och egentligen tycker jag inte att det beskrivs så mycket, men ändå känns det en smula märkligt att det bara går förbi. Att det är skrivet utifrån den självklarhet som det en gång varit.

Sedan är det mycket kring relationer och giftemål och sådant som får utrymme. Där finns också för tiden intressanta tankegångar och metoder som de hade. Jag kunde dock tycka det gick lite väl fort i tidsaspekten (även om det i verkligheten också gick fort i handlingen), när Scarlett gifte sig och blev änka. Allt i en enda mening. Knappt jag hann med. Jag hade velat läsa lite mer om hur det gick till, också för att lära känna Scarlett mer. Det känner jag överlag annars också, att jag vill få veta mer om hur hon tänker och är. Visst får jag inblick i henne men jag tycker det är lite ytligt emellanåt. Men det blev och kommer säkert fortsätta att bli bättre längs med sidorna, när jag får lära känna henne mer. Hon verkar då egensinnig i alla fall, vilket är spännande.

Annars är boken maffig med alla sina ord. Jag tycker dock det är bra att vi satt ganska höga ambitioner för antalet lästa sidor per vecka. För att det också då ska finnas en chans att komma in i handlingen. För jag tycker också att alltsammans tar sig, när jag fått läsa om lite olika händelser och personer.

2 reaktioner på ”Readalong ”Borta med vinden” (del 1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.