Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Titel: Ljuset vi inte ser
Författare: Anthony Doerr
Serie: –
Genre: Historisk roman, roman
Antal sidor: 596
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: All the Light We Cannot See
Översättare: Thomas Andersson
Förlag: Bookmark
ISBN: 078-91-87441-74-5
Utgivningsår: 2016 (2014)
Format: Inbunden

Första meningen: I skymningen regnar de från himlen.

Handling: Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.
   I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend.
   När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo en stad som kommer att totalförstöras av kriget.
   Ljuset vi inte ser är en gripande historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva. En fängslande berättelse om den grymhet som en gång slog klorna i Europa och om den godhet som göms i djupet av våra hjärtan.

Min kommentar: Egentligen är temat andra världskriget rent avvisande för mig. Inte för att jag inte bryr mig eller förstår hur viktigt det är att det berättas om, men jag finner det lite uttjatat och oinspirerande. Krig är inte heller särskilt roligt.

Men så fick den här boken goda omdömen och jag tyckte mig se att den fångade ämnet med en ny vinkel. Jag gillade dessutom titeln. Och så var den med på bokrean så varför inte?

Jag tyckte framförallt att det var skönt att boken inte kändes tung att läsa. Visst är det fruktansvärt, men känslan är lite lätt sorgsen, sökande och vacker på nått vis. Doerr skriver så fascinerande med väldigt intressanta ingredienser, det kändes smart skrivet. Jag skulle gärna vilja skriva att den blinda Marie-Laure fick mig att se, det skulle vara fint, men det kanske jag inte kan påstå. Hon fick mig i varje fall nyfiken och bibehöll mitt intresset eftersom det blev något nytt.

De väldigt korta kapitlen gör också att det går väldigt fort att läsa och det är lättillgängligt när de består av en scen i taget. Det var väldigt lätt att fastna i boken.

Jag älskar den där lilla gåtan som dyker upp i början. Och såklart Marie-Laure tolkning av världen. Jag gillar också Werners talang och drömmar trots förhållandena. Jag gillar ju egentligen allt.

Det som jag däremot blev jag lite besviken på var hur utdraget det kändes. Slutet blev jag inte heller tillfreds med. Jag saknar att gripas med i större utsträckning. Jag tror det berodde på att det kändes så välskrivet och intressant att jag förväntade mig något extraordinärt.

Annars bjöd Ljuset vi inte ser på underbar läsning. Den fick mig att sitta uppe längre än vanligt om kvällarna bara för att läsa ett kapitel till, och ännu ett.

Mitt betyg:

6 reaktioner på ”Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

 1. Gabriella 31 augusti, 2016 / 10:08

  Jag köpte också den här på rean men helt ärligt gör tjockleken att det tar emot lite. Men alla verkar ju gilla den (annars hade jag inte köpt den!) så jag ska läsa den så småningom. Undrar varför det alltid känns som att det går fortare att läsa en bok med korta kapitel? Det går alltid lättare att läsa 50 sidor fördelat på 5-6 kapitel än på 2 kapitel. Skumt, men så är det. 🙂

  Gilla

 2. Monika 31 augusti, 2016 / 17:28

  Köpte också denna på bokrean, men har inte läst den än. Det är ju egentligen inte speciellt ofta som en bok behöver vara så där tjock.

  Gilla

 3. Bokdamen 31 augusti, 2016 / 17:43

  Den här ligger i en av mins läshögar och väntar. Dragit och drar på det lite för tjockleken. Många gånger är det onödigt med sådär tjocka böcker och tunnare böcker kan vara minst lika bra. 😉

  Gilla

 4. Lion´s Library 31 augusti, 2016 / 20:11

  Men jag tyckte faktiskt att den var väldigt \”snabbläst\”, klart att det är många sidor men de flesta kapitlen var bara på 2 sidor, då flyger man bara fram 🙂 Hoppas du gillar den då när du tar tag i den 🙂

  Gilla

 5. Lion´s Library 31 augusti, 2016 / 20:12

  Nej egentligen inte kanske. Just i det här fallet blev jag faktiskt lite besviken mot slutet och kanske hade lite färre sidor underlättat 🙂

  Gilla

 6. Lion´s Library 31 augusti, 2016 / 20:14

  Jag tycker inte du ska gruva dig så mycket för just denna var väldigt lättläst trots sin tjocklek 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.